Proiecte

                                                         

                   ANtet sus proiect ucraina 2019  

                                                                                                                             COMUNICAT DE PRESA

                                                                    “52 CARPATHIAN LIFESTYLE EXPERIENCES: REINVENTING TRADITIONAL WORK CULTURES”

Proiectul „52 experiențe de stil de viață carpatic: reinventarea culturilor tradiționale de muncă” - un proiect de 24 de luni (25 octombrie 2019 - 24 octombrie 2021) cu un buget total de 576.081,52 euro este în curs de implementare în cadrul Programul de cooperare teritoriala europeana ENI Ungaria-Slovacia-România-Ucraina - 2014-2020 și este cofinanțat de Uniunea Europeană. Partenerii proiectului sunt Asociația Turistică din Regiunea Ivano-Frankivsk și Departamentul pentru Cooperare Internațională, Eurointegrare, Turism și Investiții al Administrației Regionale a regiunii Ivano-Frankivsk din Ucraina, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Satu Mare din România, Regiunea Košice Turism din Slovacia, Asociatia de Turism ABA din Ungaria.

Activitatea proiectului vizează regiunile Ivano-Frankivsk și Transcarpatia din Ucraina, judeţele Maramureș și Satu-Mare din România, regiunile Kosice și Prešov din Slovacia și regiunile Borsod-Abaúj-Zemplén și Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria. Aceste regiuni transfrontaliere au patrimoniu incă nedescoperit, peisaje idilice și oameni cu inimă caldă. Fiind de maxim interes pentru vizitatorul cultural modern, diversele stiluri de viață tradiționale și culturi locale de muncă ale popoarelor din Carpați dispar în același timp treptat din cauza progresului tehnologic și sunt subevaluate ca mijloace de regenerare economică. Regiunile se confruntă cu provocări continue în a-și realiza potențialul cultural în turism, în a furniza oferte decente sau în a asigura noi piețe. Deși există entuziasm local, comunitățile nu au suficientă creativitate sau cunoștințe despre cum să-și exploateze potențialul de patrimoniu sau să –şi creeze conexiunile cu industria de călătorie. Deși, există multe atracții, zonele sunt încă relativ necunoscute ca destinații de turism de patrimoniu.

Prin urmare, Proiectul își propune să stimuleze vizitarea și să creeze noi oportunități de trai în comunitățile transfrontaliere, odată cu dezvoltarea și promovarea experiențelor turistice unice, construite în jurul culturilor și stilurilor de viață tradiționale, ca parte a destinației de moştenire a Carpaților. Pentru a atinge acest obiectiv, partenerii proiectului vor transforma bunurile culturale locale ale regiunilor lor în 52 de produse turistice pregătite pentru piață și vor oferi noi oportunități antreprenoriale populației locale, motivându-i să continue practicile tradiționale și cultivând respectul pentru conservarea patrimoniului. Partenerii vor identifica entități familiale la scară mică sau persoane fizice angajate în agricultură tradițională, producție de produse alimentare și activități artizanale, în mare parte în zone rurale îndepărtate și vor pune poveștile lor de viață în centrul unor experiențe turistice noi. Pentru a aborda potențialii vizitatori și noile segmente de piață, proiectul va crea / pune in funcţiune diferite aplicaţii electronice de călătorie, respective tehnici de penetrare a pieței. Acestea includ un muzeu on-line al culturilor tradiționale de muncă din Carpați, un ghid virtual prin Tezaurul Carpatic Viu și o serie de videoclipuri scurte care conțin culturi tradiționale de muncă și povești de stil de viață ale oamenilor din destinația transfrontalieră a Carpathian Living Heritage - povești ale brutarilor, păstorilor, mestesugarilor, meșterilor diverşi. Festivalul internațional al culturilor tradiționale de muncă din Carpați din România va întâmpina potențialii vizitatori dezvăluindu-le diverse culturi de muncă deosebite.

Partenerii vor crea o platformă pentru cooperarea transfrontalieră a părților interesate relevante și a furnizorilor de pachete comune de produse, pentru a împărtăși o perspectivă similară asupra viitorului destinației, vor crea noi piețe pentru produse locale și noi inițiative antreprenoriale transfrontaliere. Prin aceasta, proiectul va construi lanțuri de aprovizionare turistică durabilă și va sprijini întreprinderile mici și persoanele fizice care operează în sectoarele tradiționale pentru a vinde produse locale. Activitățile din acest domeniu implică studiul pieței turismului, workshop transfrontalier pentru agenţii de tursim incoming/ tur de familiarizare, precum şi evenimente de instruire pentru furnizorii de pachete de servicii. Partenerii proiectului vor colecta si compila toate practicile relevante din domeniul patrimoniului local și turismului cultural, vor crea și vor publica ghiduri de creativitate pentru comunitățile locale cu privire la reinventarea moștenirii culturale tradiționale.

Pentru a consolida recunoașterea pachetelor de turism recent dezvoltate care vor fi percepute de potențialii clienți drept EXPERIENȚA CARTATHIAN LIVING HERITAGE, partenerii vor produce o serie de elemente de  branding, inclusiv uniformă, suveniruri, standuri demonstrative și un teaser promo. Proiectul va stabili cooperarea cu bloggerii de călătorii și pasionații de cultură / influenceri prin organizarea unui tur de explorare a patrimoniului viu. Literatura promoțională bogată și publicitatea outdoor vor surprinde potențialii călători prin poveștile unice ale oamenilor simpli - garanții ale culturilor tradiționale de muncă din Carpați, motivându-i astfel să ne viziteze. În faza finală, partenerii vor organiza un Forum internațional pentru partenerii patrimoniului viu carpatic ca un eveniment major de networking de proiecte la nivel transfrontalier.

Acest material delansare a proiectului a fost produs cu ajutorul financiar al Uniunii Europene și al Programului. Conținutul acestui document este responsabilitatea exclusivă a Asociației de Turism din regiunea Ivano-Frankivsk și nu poate fi în niciun caz considerat ca reflectând poziția Autorității de Management / a Secretariatului Tehnic Comun sau a Uniunii Europene.