COMUNICAT DE PRESA – Intalnire a comitetului director în cadrul proiectului „Sharing Heritage”

 

Satu Mare                                                                                                                                    02.05.2023

                                                                                                                           COMUNICAT DE PRESA

                                                                     Intalnire a comitetului director în cadrul proiectului „Sharing Heritage”

În perioada 26-28 aprilie 2023 a fost organizată in Romania- Ardud cea de-a treia intalnire a comitetului director în cadrul proiectului ‘Moștenire comună – Conservarea si revitalizarea patrimoniului istoric al Cetății Pniv din Ucraina și al Cetății Ardud din România pentru dezvoltarea turismului’ („SHARING HERITAGE: Preserving Historical Legacy of Pniv Fortress in Ukraine și Ardud Fortress in Romania for Tourism Tourism”) 2SOFT / 2.1 / 169 implementat de Asociația de turism a regiunii Ivano-Frankivsk în parteneriat cu Consiliul local Pasichna (Ucraina), Primăria Ardud și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Satu Mare (România). Proiectul este implementat în cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020 și cofinanțat de Uniunea Europeană. Proiectul va dura până pe 19 septembrie 2023; bugetul total este de 496 811,12 EUR; valoarea grantului este de 444 195,10 EUR.

In timpul intalnirii s-au purtat discutii despre progresul inregistrat in proiect de fiecare din cei 3 parteneri, fiind facute prezentari ale activitatilor implementate. Partnereii au dezbatut si situatia atingerii indicatorilor propusi si asigurarea livrabilelor prevazute, respectiv a fost facuta planificarea activitatilor din perioada urmatoare. Astfel au fost stabilite datele pentru 5 intalniri ale grupului de lucru, , cate 2 in lunile mai si august, respectiv una in luna iulie, precum si datele pentru 2 workshopuri profesionale transfrontaliere, in 22-23 mai, respectiv 8-9 august.    Scopul acestora este implicarea expertilor romani si ucraineni în evaluarea experienței turistice și a mijloacelor de interpretare a patrimoniului local in  rezolvarea problemelor din acest domeniu pentru cetatea Pniv, precum şi  schimbul de experiențe și stabilirea de contacte personale pentru cooperare în viitoare inițiative de interpretare a patrimoniului.

Participanți la intalnirea de lucru au fost reprezentanți ai autorităților locale responsabile pentru conservarea patrimoniului, lucrători culturali și cercetători implicați în gestionarea și interpretarea patrimoniului, dezvoltarea turismului și organizațiile de conservare a patrimoniului, personalul instituțiilor universitare și academice.

Participanții au avut ocazia sa viziteze 2 obiective din Ardud :  cetatea- obiect al proiectului, unde au putut vedea pe viu achizitiile de infrastructura facute si realizarile obtinute, respectiv Seva Sana, unde sunt produse  medalioane din plante medicinale pentru ceaiuri, turtițe din plante medicinale pentru băi relaxante, și uleiuri artizanale aromatizate cu plante medicinale, obținute prin presare manuală, acest obiectiv adaugand valoare patrimoniului contruit al cetatii Ardud.

Referință: Obiectivul general al proiectului “Moștenire comună – Conservarea si revitalizarea patrimoniului istoric al Cetății Pniv din Ucraina și al Cetății Ardud din România pentru dezvoltarea turismului’ este creșterea oportunităților economice și de trai ale comunităților locale prin utilizarea potențialului turistic al patrimoniului cultural transfrontalier asigurând astfel conservarea și utilizarea durabilă a acesteia prin construirea pe moștenirea culturală și istorică a cetății Ardud din nord-vestul României și a cetăților Pniv din vestul Ucrainei.

Mai multe despre proiect: https://www.taif.org.ua/news/sharing-heritage-start/

Persoana de contact –Daniela Culic , coordonator local proiect, tel. 0722 246816, e-mail: cameradecomert.satumare@yahoo.com.

Această publicație a fost realizată cu asistența Uniunii Europene. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a CCIA Satu Mare și nu poate fi considerat în niciun caz reflectat de punctele de vedere ale Uniunii Europene sau ale programelor operaționale comune România-Ucraina 2014-2020 structurile de gestionare (www. ro-ua.net).

Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020 este finanțat de Uniunea Europeană prin Instrumentul European de Vecinătate și cofinanțat de țările participante la program.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.