Prezentare Proiect ROHU370

Proiectul ROHU370 Titlul proiectului: “Intensificarea cooperarii dintre camera de comert si mestesuguri in vederea imbunatatirii ocuparii in judetele Satu Mare si Szabolcs-Szatmar-Bereg” Cod eMS: ROHU370. Link spre pagina proiectului https://www.proiectrohu.cciasm.ro/ 

 

Perioada de implementare a proiectului: 01.02.2020 – 31.01.2022. Parteneri proiect:

Bugetul total al proiectului: 1.413.969 Eur Bugetul FEDR al proiectului: 1.201.873,65 Eur

În perioada 01.02.2020-31.01.2022, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Satu Mare, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie al județului Szabolcs-Szatmár-Bereg (Nyiregyháza, Ungaria), respectiv Camera Mesteșugarilor Satu Mare derulează proiectul ROHU370 „Intensificarea cooperării dintre camere de comerţ şi meşteşuguri în vederea îmbunătățirii ocupării în județele Satu Mare și Szabolcs-Szatmár-Bereg“, finanţat în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră INTERREG V-A România-Ungaria, având un buget total de 1.413.969 EUR, din care contribuţia Uniunii Europene (FEDR) 1.201.873,65 EUR.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea ocupării forței de muncă și promovarea mobilității forței de muncă transfrontaliere, ca rezultat al intensificării relațiilor de cooperare dintre organizaţiile partenere – Camerele de Comerț și Industrie Satu Mare, respectiv Szabolcs-Szatmár-Bereg și Camera Mesteșugarilor Satu Mare, prin organizarea unor activități comune şi stabilirea de noi contacte în domeniul economic.

Rezultatele estimate la finalizarea proiectului:

– Inființarea unui Centru de mobilitate transfrontalieră, care va oferi un loc real adecvat și, de asemenea, o platformă on-line in care angajatorii, angajaţii si solicitanții de locuri de muncă vor dobândi cunoștințe și abilități educaționale și profesionale pentru a depăși obstacolele mobilității către țara vecină.

– O analiza a pietei forței de munca în regiunea transfrontalieră

– O bază de date on-line cu oferte si cereri de locuri de munca

– Elaborarea unei strategii integrate de dezvoltare a serviciilor de sprijin a mobilităţii și planuri de acțiune,

– Organizarea unor evenimente comune de promovare a oportunităților zonei transfrontaliere: activități de orientare profesională, târguri de locuri de muncă bilaterale, vizite de lucru transfontaliere), precum si forumuri care reunesc toate institutiile interesate de pe piata muncii pe ambele părți ale graniţei.

– Organizarea unor serii de cursuri antreprenoriale si vocationale pentru facilitarea accesului pe piața muncii din zona transfrontalieră,

– Elaborarea unui Ghid de bune practici, respectiv a unui Ghid de promovare a produselor și serviciilor locale.

Activităţile propuse a fi implementate vor avea un impact social semnificativ asupra dezvoltării judeţelor Satu Mare, respectiv Szabolcs-Szatmár-Bereg prin dezvoltarea economică și creșterea ocupării forței de muncă, acestea având de asemenea un efect pozitiv asupra populaţiei locale.

Conferința de lansare a proiectului a avut loc în data de 23.09.2020 in regim hibrid, la sediul Camerei de Comerț și Industrie al județului Szabolcs-Szatmár-Bereg din Nyiregyháza, participantii sătmăreni, in legătura online, fiind prezenţi la sediul CCIASM.

Informaţii suplimentare despre proiect pot fi obţinute de la Daniela Culic – coordonator profesional de proiect – la telefon 0261710790 sau prin e-mail la adresa cameradecomert.satumare@yahoo.com.

Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanţării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniţei şi care necesită o abordare comună, precum şi soluţii inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés şi Csongrád pe partea ungară a acesteia.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.